Sürekli Üşüyorum,Hasta Mıyım?
Sürekli Üşümek Önemli Bi Sağlık Sorunudur. Soğuk Hava Kuşkusuz Bunun En Önemli Nedeni, Ancak Normal Hava Şartlarında Bile Üşüme Kansızlıktan Romatolojik Hastalıklara Pek Çok Hastalığı Habercisi Olabilir.
Kadınlarda bilinenin aksine cilt altı yağ dokusu genel de erkeklere göre azdır. Bu da onların daha fazla üşümesine sebep olabilir.
Kış aylarında üşümek hava koşulları göz önüne alındığında olağan sayılan bir durum iken bazı insanlar var ki onların üşümesi için çok soğuk bir hava gerekmiyor, hep üşüyorlar. Sürekli üşüme başta kansızlık olmak üzere pek çok hastalığın habercisi olabilir. Üşüme, vücudun soğuk hissedilmesidir ve bu tüm vücutta olabileceği gibi sadece el veya ayaklar gibi bölgesel de olabilir.
Hücrelerimizin yaşaması ve olağan fonksiyonlarını sürdürebilmesi için vücudumuzun vücut ısıs, nem gibi belirli şartların bulunduğu bir ortamda olması gereklidir. Normal vücut ısısı ortalaması 36,7 dir. Ortam ısısı düştüğünde üşüme hissiyle beraber vücut kendi ısısını korumak için derin damarlarda büzüşme yaparak ısı kaybını önlemeye, kaslarda titreme şeklinde küçük kasılmalar ve gevşemelerle ısı üretmeye çalışıyor. Üşüme hissi bu mekanizmaları harekete geçiren önemli bir refleks uyarıdır.
Uzun süren sürekli üşüme ciddiye alınmalı
Ortam ısısı düşük kaldığında üşüme hissinin olması normal.
Üşüme hissinin giderilmesi için yapılacak ilk iş vücudun ısı kaybını önleyecek uygun kıyafetler giymek. Yine yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek, kış mevsimi bile olsa günlük aktiviteler ve spor faaliyetleri yapmak şart.
Uzun süren, eşlik eden başka şikayetlerin olduğu üşüme durumları ciddiye alınmalı, buna bir hastalığın neden olabileceği düşünülmeli ve bir hekime başvurulmalı. Eğer bir sebep saptanırsa tedavisi de mümkün olabilir.
Anemi akla gelen ilk sebeptir.
Üşüme denilince ilk düşünülen vücudun özellikle uç organlarına yeterince kan ve dolayısıyla oksijen gitmemesine neden olan anemi yani kansızlıktır. Bu saptandığında detaylı araştırma ile altta yatan bir çok hastalık ta saptanabilir..
Troid hastalıkları;
Üşümeye sebep olan bir diğer sık hastalık ise hipotiroididir. Bu durumda tiroid bezinin yeterince tiroid hormonu üretememesinden dolayı metabolizma yavaşlar ve vücutta enerji ve ısı üretimi azalır. Bu da üşümeye neden olur.
Enfeksiyon hastalıkları da üşütür.
Özellikle kış aylarında görülen viral veya bakteriyel nedenli grip, sinüzit, bronşit, pnömoni gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında üşümeye ateş, öksürük, burun akıntısı, halsizlik gibi semptomlar eşlik eder. Burada üşüme, titreme ile beraber ateş düşünceye kadar devam eder. Bunun yanında idrar yolları enfeksiyonları, enfeksiyöz ishaller gibi hemen hemen tüm enfeksiyon hastalıklarında ateşle beraber üşüme de görülür.
Damar hastalıkları da üşütür.
Yüksek kolesterol, şeker hastalığı, kontrolsüz hipertansiyon, sigara ve alkol kullanımı nedeniyle oluşan ateroskleroz(damar sertliğiı), atar damarların daralması sonucunda el ve ayak gibi uç organlara yeterince kan gitmesine engel olur.. Bu da ellerde, ayaklarda soğukluk, solukluk ve üşümeye yol açar.
Raynould hastalığında ellerde, sigara kullanımına bağlı bacak damarlarının ileri derecede daralması ile ortaya çıkan Buerger hastalığında bacaklarda dolaşımı bozulduğu için soğukluk ve üşüme oluyor. Hatta dolaşım bozukluğuna bağlı yaralar bile ortaya çıkabilir.
Beslenme bozukluğu;
Çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri de yine sürekli üşümeye neden olabilir. Örneğin demir, B12 vitamini, C vitamini, folik asit eksiklikleri anemiye, dolayısıyla da üşümeye sebeop olur.İnsanlar yeterli beslenmediği takdirde vücudun enerji ve ısı üretimi azalıyor. Azalan yağ dokusu ve zayıflık ta üşümeye neden olur.
Şeker hastalığı ve bazı nörolojik hastalıklara bağlı olarak gelişen sinir harabiyeti de yine el ve ayaklarda üşümeye sebep olabilri.
Yine yaygın enflamasyon (yangı) ve bazen enfeksiyonun eşlik ettiği romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus gibi romatolojik hastalıklarda da üşüme hissi olabilir.
Hipoglisemi(kan şekeri düşüklüğü) de üşümenin bir başka nedeni olabilir. Özellikle diyabet hastaları, insülin direnci ya da reaktif hipoglisemisi olanlarda kan şekeri düzeyinin 70 mg/dl veya altına düşmesi durumunda üşüme olur.