Klima Hastalığı
Ortam ısısını bazen düşürerek bazen de artırarak hayatımıza konfor katan, seyahatlerimizi kolaylaştıran klimalar zamanında ve etkin bakımları yapılmadığında genellikle üst solunum yolları ve akciğerleri etkileyerek ‘’lejyoner hastalığı’’ da denen zatürreye kadar varabilen bir takım hastalıklara sebep olabilmektedir..
Sauna, hamam, jakuzi, fıskiye, havuz, duş başlığı gibi sulu ve nemli ortamlarda ya da klimalarda üreyen bu ‘’lejyonella’’ isimli bakteri, damlacıklarla solunum yoluyla bulaşmaktadır. Toplu yaşanılan asker koğuşu, öğrenci koğuşu, büyük çadır gibi yerlerde özellikle de klima varsa ciddi problem olmaktadır. Zaten adıda lejyoner yanı asker hastalığıdır. Aslında her gün karşılaşılan bu bakteri, her yaşta ve her cinste etkilenme yapabilir ancak bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde, yaşlılarda, şeker, kalp, KOAH, astım gibi kronik hastalığı olanlarda , onkoloji hastaları ve romatizmal hastalıklarda olduğu gibi her hangi nedenle uzun süre kortizon tedavisi alanlarda ilk olarak üst solunum yolu hastalığı olarak kendini gösteren bu hastalık, tedavi edilmediğinde de akciğere yerleşerek zatürreye sebep olabilir.
Klima hastalığı belirtileri nelerdir?
- Ateş
- Halsizlik
- Eklem ağrısı
- Geçmeyen kuru öksürük
- Balgam çıkarma ihtiyacı ve balgam çıkarmada zorluk
- Baş ağrısı
- Bilinç bulanıklığı
- Nefes darlığı
- Uykuya meyil
Nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıkları gibi belirti veren klima hastalığı, çok kısa bir süre içerisinde alt solunum yollarını da tutarak, akciğerde iltihaplanmaya neden olabilir. Hem hava hem de şebeke suyu yoluyla bulaşabilen klima hastalığı, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkilemektedir. Bu kişilerin yaşadıkları ortama ve yaz döneminde tatil bölgelerindeki klimaların kontrolünün yapılıp yapılmadığa dikkat etmelidir ve de aynı zamanda seyahat sırasında kullanılan araçların klimalarının da bakımının yapılmış olması gerekir.. Aynı zamanda banyo, havuz ve termal tesisler gibi nemli ortamlardaki sistemlerin de hijyeninin yeterince sağlandığından emin olunmalıdır.
Erken tanıyla başarılı tedavi mümkün
Hastalığın önlenmesi için hem yaşanılan ev hem de otel ve hastane gibi büyük yapılardaki klima sistemlerinin uygun bir şekilde bakımlarının yapılması gerekmektedir. Hastalığın tanı ve tedavisi için de doktorun hastayı özellikle klima hastalığı açısından değerlendirmesi önemlidir. Hasta öyküsünde, klima maruziyeti olması veya gidilen bir otel ya da tatil köyü olup olmadığı, klima açık araçla seyahat, klimalı ortamda uyuya kalma, suyla fazla temas durumu gibi konular sorgulanmalıdır. Tanı konan hastalara gerekli antibiyotik tedavisi başlatılır ve özellikle erken dönemde başvuran hastalarda başarılı sonuçlar alınmaktadır.