Diyabetim Var Oruç Tutamaz Mıyım?

Diyabetim Var Oruç Tutamaz Mıyım?

Şeker hastasıysanız oruç tutamazsınız denmemeli. Ramazan öncesinde ve sonrasında hekim kontrolünde olunmalı. Şartlar uygunsa oruç tutulabilmeli:

İşte o şartlar:

  • Tip 1 diyabeti olan zorunlu olarak insülin kullanan şeker hastaları kesinlikle oruç tutmamalı.
  • Birden fazla insülin kullanan ya da 3 ve daha fazla ilaç kullanan tip 2 diyabet hastaları da oruç tutmamalı.
  • Tip 2 diyabet hastası kan şekeri kontrol altında değilse ya da son 3 ayda şeker komasına girdiyse oruç tutmamalı.
  • Şeker hastalığına ilaveten böbrek yetmezliği olanlar, yakın zamanda kalp krizi geçirenler de oruç tutmamalı.
  • Gün içinde şeker düzeyi sürekli değişken olan şeker hastaları da oruç tutmamalı.
  • Hamile diyabet hastaları oruç tutmamalı.
  • 75 yaş üstü diyabet hastalarında da çok dikkatli olunmalı.

Eğer diyabeti kontrol altında ise, 2 ve daha az ilaç kullanıyorsa ya da bazal insülin dediğimiz günde tek doz insülin kullanıyorsa hekim kontrolünde oruç tutabilir.

Beslenme:

Ramazan ayında günde 2 ila 3 öğün yemek, kişiyi kısa sürede çok miktarda yemek yemeye teşvik edebilir. Özellikle çok fazla sağlıksız yağ ve serbest şeker içeren yüksek enerjili yiyecekler, diyabetli bir kişinin kan şekeri düzeyini olumsuz etkileyebilir. Bu da kan şekerinin çok fazla yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle, oruç döneminde de sağlıklı ve dengeli bir diyet hedeflenmelidir. Sabahları (sahur), tam tahıl ürünlerinde veya baklagillerdeki gibi kompleks karbonhidratlar ve bol miktarda lif tüketilmesi tercih edilmelidir. Sahurda yumurta, hurma, kayısı, incir gibi kuru meyveler şekeri dengeli tutar. Daha çok kahvaltılıklar tüketilmeli. Akşamları (iftar) az yağlı yemekler tavsiye edilir. Bunlara örnek olarak sebzeler, salata veya beyaz et verilebilir.
Gün batımı ve gün doğumu arasında bol sıvı tüketmek de çok önemlidir. Özellikle su ve şekersiz çay içilmelidir.

Hareket

Düşük kan şekeri riskinin ve/veya sıvı kaybının artmasını önlemek için oruç tutarken aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerekir. Fakat yine de bu dönemde yürüyüş gibi hafif hareketler çok önemlidir ve her gün yapılması gerekir.

İlaçlarda değişiklik

Ramazanda gündüz boyunca kan şekerinde düşüş ve gece boyunca da kan şekerinde yükselme daha fazla görülebilir. Bu nedenle, diyabet tedavisini sürdüren doktorla önceden görüşerek gerekirse ilaçların dozunu, alınma zamanını veya türünü yeniden ayarlamak önemlidir. Değişen yeme ve içme alışkanlıkları, kan basıncını ve kan lipid değerlerini de etkileyebilir. Bular da tedavi sırasında dikkate alınmalı ve tedavi eden doktorla görüşülmelidir.

Your email address will not be published. Required fields are marked *