Sağlıklı Bir Bahar için

vücutta bahar temizliği; Sağlıklı Bir Bahar İçin

Sağlıklı Bir Bahar için

Sağlıklıyım diyebilmek için; fiziksel, ruhsal ve duygusal açıdan tam bir iyilik halinin sağlanması gerekir.
İklim değişiklikleri nedeniyle artık bahara geçişler daha hızlı olmakta ve havadaki ısı değişikliği ani olmaktadır. Sonbahar bu sene ani geldi belki vücudumuz hazırlıksız yakalandı,  baharın keyfini zinde ve sağlıklı bir şekilde yaşamak için bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Halsizlik, yorgunluk gibi şikayetler başladıysa

Mevsim geçişlerinin hızlı olduğu durumlarda vücudun buna uyum sağlaması da güçleşmektedir Bahar aylarında ısı ve nem değişikliği, fiziksel, ruhsal ve duygusal dünyamız üzerinde çeşitli etkilere yol açmaktadır.  Bu bazı insanlarda  bahar yorgunluğu denilen duruma sebep olabilmektedir. Birçok kişide halsizlik, isteksizlik, eklem ağrıları, uyku isteği, yorgunluk gibi şikayetler görülebilir…

Bahara sağlıkla merhaba diyebilmek için…

Bahar döneminde yapılması gerekenlerin en başında, mevsimine uygun taze sebze, meyve ve bol sıvı tüketilmesi gelmektedir. Pırasa, kereviz ve lahana gibi kükürtlü bu yönüyle antioksidan yönünden zengin sebzeler tüketilebilir. Bu dönemde doğal besinlerle iyi bir vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Mevsimine uygun besinlerle doğru bir beslenme programı benimsenmeli, besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Bol su tüketimi de yine vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması için çok önemlidir

D vitamini eksikliğine dikkat!

Soğuk algınlığı gibi kimi hastalıklara yakalanmamak için çok kalın giysiler yerine, gerektiğinde çıkarılabilen birkaç kıyafeti üst üste giyilmesi daha doğru olacaktır. D vitamini eksikliği yaşanmaması için güneş ışınlarından yeterince faydalanmak gerekir. Bunun için her gün 10-15 dakika güneşlenme sağlanabilir. Beslenme planında D vitamini açısından zengin besinlere yeterli ve dengeli bir şekilde yer verilmelidir. Yine eksikliği varsa D vitamini takviyesi alınmalıdır.

C vitamini bolca alınmalı!

C vitamini hem antioksidan hem de mevsimsel enfeksiyonlara karşı bağışıklığı güçlendiren bir vitamin olarak bolca  alınmalıdır. C vitamini açısından zengin turunçgiller dediğimiz portakal, mandalina, greyfurt, limon yanında domates, roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler,

brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzeler, çilek, acı ve tatlı biber de bolca tüketilmeli.

E vitamini de alınmalıdır!

E vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmakta. Soğuk algınlığında vücut direncini artırmakta ve A vitamininin okside olmasını engellemektedir. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz ve yağlı tohumlar E vitamini içeriği bakımından zengin yiyeceklerdir.

Spor formda ve mutlu kalmanızı sağlar

Düzenli bir şekilde spor yapmak bağışıklık sistemini destekler hücre faaliyetlerini düzenler ve kilo kontrolü sağlar. Antioksidan olarak aldığınız gıdaların hücrelere etkisini artırır.  Spor, fiziksel sağlık üzerinde etkili olduğu kadar sağlıklı bir psikoloji için de etkilidir. Çünkü hareket eden kişi endorfin hormonunun da etkisiyle kendini daha mutlu hisseder..

Kendinize zaman ayırın

Bunun için bu dönemde ne kadar yoğun olursanız olun kendiniz mutlaka zaman ayırın. Kitap okumak, arkadaşlarla buluşup sohbet etmek, toplu doğa yürüyüşü yapmak , balık tutmak gibi şeyle yapabilirseniz. Kendinizi iyi hissedersiniz.  Yorgunlukla baş etmek için öncelikle enerjiyi doğru kullanmak gerekir. Çalışma ve dinlenme periyodları doğru ayarlanmalıdır. Kısa ve sık dinlenme aralıkları verilerek, yorgunluğun ortaya çıkması önlenebilir.

Bu dönemde düzenli ve kaliteli uyku da gün boyu zindelik için önemlidir.

Your email address will not be published. Required fields are marked *